Onze mening over mensen uit een andere culturele achtergrond is veelal gebaseerd op wat we in de media over hen gelezen, gezien en gehoord hebben. Culturele vooroordelen spelen daarbij een grote rol. Dit maakt het moeilijk om als professional onbevooroordeeld of neutraal te staan in contact met vertegenwoordigers van die andere culturen terwijl dit wel het professionele uitgangspunt is voor hulpverleners.
Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat ontmoeting en dialoog de beste manier is om anderen te leren kennen. Maar dan moet je ze wel tegenkomen. Daarom hebben we op Saxion in het kader van interculturele sensitiviteit een meet-and-greet georganiseerd tussen studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie en hun leeftijdsgenoten uit het asielzoekerscentrum.
In de gesprekken viel op hoe we in de basis eigenlijk erg hetzelfde zijn; we verlangen en streven allemaal naar een betekenisvol leven, een goede toekomst, warme relaties, een veilige plek om te zijn. Opvallend is ook hoe verschillend onze geschiedenissen kunnen zijn; relatief veilig, overzichtelijk en betrekkelijk probleemloos tegenover ontworteld, ontheemd, bedreigd, beschoten, beroofd, gediscrimineerd en gevlucht. Maar ook hoe veerkrachtig een mens kan zijn.
Met dank aan Present Almelo voor het tot stand brengen van contact met jongere asielzoekers.